Parkovanie na žilinských sídliskách nebude spoplatnené

16.01.2014 Žilina

Žilina 16. 1. 2014 – Po minuloročných spoločných rozhovoroch predstaviteľov Mestského úradu v Žiline s verejnosťou na tému riešenia parkovania na žilinských sídliskách, dospelo vedenie mesta Žilina so zástupcami občanov ku konsenzu, že parkovacie miesta bude Mesto naďalej budovať v rámci svojich finančných možností. Dôležitou informáciou je i rozhodnutie, že parkovanie na žilinských sídliskách nebude spoplatnené. Tento krok je výsledkom dobrej komunikácie medzi samosprávou a Žilinčanmi.

V minulom roku prebehlo niekoľko stretnutí s obyvateľmi sídliska Solinky, na ktorých prišlo Mesto Žilina s návrhom, ako systematicky riešiť problém parkovania na všetkých žilinských sídliskách s výhľadom na najbližších 25 rokov. Navrhnutá koncepcia spočívala v tom, aby sa prostredníctvom PPP projektov postavili parkovacie domy, ktoré by nielen riešili dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania, ale aj by vytvorili rezervu parkovacích miest pre ďalšie generácie, ktoré budú tiež vlastníkmi motorových vozidiel.

Žiaľ, po predchádzajúcom vedení ostalo Mesto Žilina na pokraji finančného zrútenia, kedy v roku 2011 Mestu reálne hrozila nútená správa. V dôsledku toho nemá mestská pokladnica dodnes financie na budovanie parkovacích domov z vlastných prostriedkov. Aj preto Mesto uvažovalo o spoplatnení novovybudovaných parkovacích miest na žilinských sídliskách.

Po niekoľkých konštruktívnych diskusiách s verejnosťou a po vytvorení pracovného tímu, v ktorom sú aj zástupcovia verejnosti, dospelo Mesto Žilina k záveru, že v tomto roku sa vybudujú ďalšie parkovacie miesta, ktoré búdu slúžiť verejnosti bezplatne. Samozrejme Mesto prihliadalo aj na výsledky dotazníkového prieskumu a na ďalšie podnety širokej verejnosti k téme zlepšenia parkovania v meste.

„Od samého začiatku sme avizovali, že dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania v meste budeme konzultovať s verejnosťou. Po konečných diskusiách s občanmi sme spoločne prišli k záveru, že od návrhu spoplatnenia parkovania na sídliskách sa upustí. Chcem zdôrazniť, že Mesto plánuje v tomto roku budovať nové parkovacie miesta alebo rozšíriť existujúce plochy parkovania, ktoré budú naďalej pre obyvateľov sídlisk k dispozícii bezplatne,“ reaguje primátor mesta Žilina Igor Choma na informácie, ktoré prebehli v médiách o spoplatnení parkovania. „Spôsob riešenia tohto problému je dobrým príkladom, že dokážeme a chceme s verejnosťou hovoriť o problémoch priamo a spoločným úsilím nájdeme konštruktívne riešenie prospešné pre všetkých,“ dodal primátor na záver.

Mesto Žilina sa zároveň obracia na občanov žilinských sídlisk s prosbou o trpezlivosť, najmä v letných mesiacoch. Počas stavebných prác sa budú rekultivovať aj existujúce parkovacie miesta. Preto bude v pracovných dňoch potrebné na niekoľko hodín uvoľniť niektoré parkovacie plochy. Občania budú včas informovaní prostredníctvom oznamov, ktoré bude distribuovať Mesto v predstihu.

Nedostatok finančných prostriedkov na vybudovanie veľkých parkovacích domov na žilinských sídliskách, ktoré by bezplatne slúžili občanom mesta Žilina, zapríčinil aj fakt, že predchádzajúce vedenie vo volebnom roku 2010 rekultivovalo mestské chodníky a cesty vo výške zhruba 10 mil. € na dlh (reálne náklady sú odhadnuté na 8,5 mil. €). Mesto Žilina začne tento dlh po predchádzajúcom vedení v zmysle vtedy uzavretých zmlúv splácať až v tomto roku. Súčasné vedenie mesta po prehodnotení výšky tejto pôžičky a s ohľadom na transparentné elektronické aukcie, ktoré zaviedol primátor mesta Žilina Igor Choma, by pravdepodobne za tú istú sumu dokázalo postaviť 2 parkovacie domy a v rovnakom rozsahu rekultivovať mestské cesty a chodníky.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región